Projekt „Nie marnuj jedzenia – wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia”

Minął pierwszy miesiąc zajęć z cyklu „Nie marnuj jedzenia – wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia”.
Z zadowoleniem stwierdzamy, że zrealizowaliśmy wszystkie zadania zaplanowane na miesiąc październik.

Zaczęliśmy od rozpowszechnienia informacji o projekcie wśród przedstawicieli szkół. Stworzyliśmy plakaty, które rozwiesiliśmy w szkołach i innych instytucjach. Zaproszenie do udziału w projekcie znalazło się także w naszej lokalnej gazecie.
W naszych spotkaniach uczestniczy grupa 20 dzieci i młodzieży z Ogniska Wychowawczego w wieku od 7 do 14 lat.
Pierwsze zajęcia z dziećmi polegały na wprowadzeniu w tematykę nie marnowania jedzenia. Przeprowadziliśmy wśród dzieci ankietę na temat wiedzy dotyczącej nie marnowania żywności. Dzięki temu na kolejnym spotkaniu wspólnie spisaliśmy „10 zasad nie marnowania żywności”.

Dużą radość uczestnikom projektu sprawiły zajęcia z okazji Światowego Dnia Żywności. Wykonaliśmy wtedy kartonową lodówkę, do której wkładaliśmy różnego rodzaju produkty żywnościowe namalowane wcześniej przez dzieci. W ten sposób nasi wychowankowie uczyli się prawidłowego przechowywania jedzenia w lodówce.
W minionym miesiącu były także w zajęcia poprowadzone przez pracownika Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej na temat źródeł i przyczyn marnowania żywności. Na zakończenie tego spotkania dzieci miały okazję sprawdzić zdobytą wiedzę w mini quizie.

Na październikowe zajęcia kulinarne zaplanowaliśmy domową pizzę i mufiny bananowe. Wspólnie ustaliliśmy ilość potrzebnych składników i napisaliśmy listę zakupów. Nasze potrawy smakowały nam bardzo – wykorzystaliśmy wszystkie kupione składniki, niczego nie zmarnowaliśmy. Spotkania kulinarne są zdecydowanie jednymi z bardziej lubianych przez dzieci zajęć.

Comments are closed.