„Nie marnuj jedzenia- wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia”

Miesiąc grudzień upłynął nam w klimacie przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia.
W ramach zajęć zaplanowanych na ten miesiąc nasi podopieczni aktywnie uczestniczyli w Świątecznej Zbiórce Żywności. Dzieci chętnie brały udział w przygotowaniach i całym sercem angażowały się w pracę na rzecz innych: brały udział w szkoleniach dla wolontariuszy, pomagały w poszczególnych sklepach zbierać żywność, rozdawały klientom ulotki informujące o zbiórce i zachęcały do ofiarowania żywności dla potrzebujących. Nasza młodzież w praktyce poznała zasady działania Banków Żywności i uczyła się bezinteresownej pomocy potrzebującym.

Odpoczynkiem po owocnym ale wyczerpującym czasie Zbiórki Żywności były zajęcia kulinarne. Żeby nie odbiegać od tematyki świątecznej piekliśmy i ozdabialiśmy pierniczki, którymi obdarowaliśmy wszystkich gości podczas Wigilii w Ognisku Wychowawczym.
W grudniu odbyły się też zajęcia edukacyjne na temat zjawiska ubóstwa i niedożywienia na świecie. Rozmawialiśmy o przyczynach i skutkach tego problemu. Dzieci dowiedziały się, jak duży jest to problem i jak ważne jest właściwe odżywianie dla naszego zdrowia.