„Nie marnuj jedzenia- wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia”

Za nami kolejny miesiąc ciekawych zajęć o tematyce nie marnowania żywności, podczas których dwadzieścioro dzieci z Ogniska Wychowawczego poszerzyło swoją wiedzę w tym temacie.

W styczniu odbyły się zajęcia edukacyjne dotyczące ekonomicznych skutków marnowania żywności. Dzieci dowiedziały się, że marnowanie żywności przyczynia się do zwiększenia konsumpcji, która wpływa także na wzrost cen żywności. Wyższe koszty żywności sprawiają, że ludzi nie stać na zakup pełnowartościowych produktów spożywczych.
Kolejne zajęcia edukacyjne na temat zdrowego odżywiania się i aktywnego spędzania czasu wolnego bardzo się dzieciom podobały. Rozmawialiśmy na temat piramidy zdrowia. Szczególną uwagę zwróciliśmy na aktywność fizyczną, która warunkuje zdrowie. Ćwiczyć należy systematycznie, a najlepiej codziennie. Ruch wspomaga właściwe trawienie i spalanie nadmiaru kalorii.

Efektem zajęć edukacyjnych były transparenty, które przygotowaliśmy na kolejnym spotkaniu. Do tego celu wykorzystaliśmy plakaty mówiące o nie marnowaniu jedzenia.
Do styczniowych zajęć kulinarnych zatytułowanych „Jak z niczego zrobić coś dobrego” wykorzystaliśmy jabłka. Zrobiliśmy naleśniki z uprażonymi jabłkami, rodzynkami i orzechami były pysznym i niedrogim posiłkiem pełnym cennych witamin, a dzieciom bardzo smakowały.

Comments are closed.