20-lecie działalności Działdowskiego Centrum CARITAS i Środowiskowego Domu Samopomocy Caritas Diecezji Toruńskiej w Działdowie-18 października 2018 roku

W czwartek 18 października 2018r.  Działdowskie Centrum Caritas i Środowiskowy Dom Samopomocy Caritas Diecezji Toruńskiej w Działdowie świętowały jubileusz 20-lecia działalności.  Uroczystości rozpoczęły się Mszą Świętą w  kościele Podwyższenia Krzyża Świętego, której  przewodniczył bp Wiesław Śmigiel. W uroczystościach jubileuszowych wzięli udział kapłani, Szkolne Koła Caritas, Środowiskowe Domy Samopomocy, przedstawiciele władz samorządowych, przedstawiciele mundurowi, Dyrektorzy Szkół i Przedszkoli a także Kierownicy i Dyrektorzy Ośrodków Pomocy a także liczne grono przyjaciół.

W homilii Ksiądz Biskup nawiązując do ewangelicznej przypowieści o miłosiernym Samarytaninie podkreślił, że Pan Jezus uczy nas miłości do każdego człowieka. Miłości, która pochyla się nad potrzebującymi, nad ludzką biedą materialną i duchową. Taką miłość w naszej diecezjalnej wspólnocie w sposób szczególny realizuje Caritas.
Wyraził wdzięczność wobec wszystkich, którzy angażują się w dzieła miłosierdzia, zwłaszcza jako wolontariusze. – Miłość jest patrzeniem na człowieka nie po to, by się nim posłużyć ale, by mu służyć – mówił Ksiądz Biskup. Zaznaczył, że wiara bez czynów miłosierdzia jest pusta, a wszelkie nauczanie staje się tylko teologiczną dysputą. Wiara domaga się czynu, domaga się świadectwa.

Na koniec mszy podziękowania  za wieloletni trud pracy, wyrozumiałość, zaangażowanie, pozytywną energię i chęć pomocy dzieciom,  osobom niepełnosprawnym oraz  potrzebującym otrzymali pracownicy z rąk  Ks. Biskupa Wiesława Śmigla.

Po Eucharystii zaproszeni goście spotkali się w auli Centrum Kształcenia Ustawicznego Działdowskiej Agencji Rozwoju na  jubileuszowej gali, gdzie uczestnicy Środowiskowego Domu Samopomocy zaprezentowali program artystyczny. Przedstawiono także dorobek Działdowskiego Centrum Caritas, wygłoszono okolicznościowe przemówienia i wręczono podziękowania osobom i instytucjom wspierającym działalność Caritas.

Dziękujemy wszystkim naszym Przyjaciołom za przybycie na uroczystość.  Przez 20 lat istnienia i działalności Caritas mieliśmy wiele okazji do twórczej współpracy. Jej owoce widoczne są na każdym kroku.