Informacja z przeprowadzonych warsztatów z dnia 24.06.2021 r. Podprogram 2020

W dniu 24.06.2021 r. w Działdowskim Centrum Caritas odbył się cykl warsztatów szkoleniowych, przeprowadzonych w ramach działań towarzyszących realizowanego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2020. W zajęciach uczestniczyło 30 osób. Celem przeprowadzonych warsztatów było zaznajomienie korzystających z pomocy w postaci paczek żywnościowych z zasadami prawidłowego przechowywania produktów, szczególnie podczas upałów, w celu zachowania jej wartości odżywczej, jakości i zmniejszenia strat.

Poruszane zagadnienia:

  1. Czynniki naturalne, powodujące stałe obniżanie się jakości żywności, aż do zepsucia włącznie lub oddziałujące niekorzystnie w sposób pośredni – omówienie wpływu każdego
    z nich.
  2. Czym są choroby odżywnościowe?
  3. Pięć kroków do bezpiecznej żywności:

– utrzymanie czystości;

– oddzielanie żywności surowej od ugotowanej;

– dokładne gotowanie;

– utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze;

– używanie bezpiecznej wody i żywności.

  1. Czym grozi jedzenie przeterminowanej żywności: „różnica między produktami z datą ”należy spożyć do:…” a „najlepiej spożyć przed:…”.
  2. Trening z prawidłowego odczytywania informacji zawartych na etykiecie produktu.
  3. Na co zwracać uwagę czytając skład produktów, w tym stosowane dodatki do żywności.
  4. Jak być świadomym konsumentem i dbać o bezpieczeństwo swoich posiłków.

Comments are closed.