Działdowo Działdowo Caritas Caritas

Komitet społeczny
   Sponsorzy i darczyńcy
   Linki

Senat popiera utworzenie hospicjum w Działdowie
W czwartek 4 grudnia 2008 roku Senat uczcił pamięć błogosławionego Arcybiskupa Juliana Antoniego Nowowiejskiego, który poniósł śmierć męczeńską w hitlerowskim obozie zagłady w Działdowie. Z inicjatywy senatora Jana Wyrowińskiego w okolicznościowej uchwale znalazło się następujące stwierdzenie: Senat Rzeczypospolitej Polskiej z uznaniem odnosi się do inicjatywy władz kościelnych i władz samorządowych, aby uczcić pamięć Arcybiskupa Antoniego Juliana Nowowiejskiego poprzez utworzenie w Działdowie, budynku obozowym, w którym go więziono, hospicjum i zakładu leczniczo – opiekuńczego. Dla wszystkich, którzy od lat angażują się w realizację tego szlachetnego przedsięwzięcia jest to z jednej strony potwierdzenie słuszności ich działań, zaś z drugiej kolejny impuls i argument w zabiegach o pozyskanie niezbędnych środków. Mówił o tym w swym wystąpieniu senator Wyrowiński.
Ostatnio o obozie zagłady w Działdowie mówił na XVIII Sesji Naukowej organizowanej w Toruniu przez Fundację „Archiwum i Muzeum Pomorskie Armii Krajowej oraz Wojskowej Służby Polek” dr hab. Marek Orski z Muzeum Stutthof. Jest nadzieja, że... [więcej]
Dodane dnia 06.12.2008, 10:08

Informacja o programie "Straty osobowe i ofiary represji pod okupacją niemiecką"
II wojna światowa przyniosła Polsce tragiczne doświadczenie. Obywatele polscy wszystkich narodowości (choć w różnym stopniu) stali się celem bezwzględnej, eksterminacyjnej polityki zideologizowanych państw: niemieckiej III Rzeszy i sowieckiej Rosji.
Pomimo powszechnego przeświadczenia o ogromie strat Rzeczpospolitej pod okupacją niemiecką od 1 września 1939 do początku 1945 roku (sowiecka trwała blisko trzykrotnie krócej i na mniejszym terytorium) – ani w latach 1945-89, ani po przełomie ustrojowym 1989 roku nie podjęto poważnych, systemowych prac mających je całościowo udokumentować. Do dzisiaj nie wiemy, ile było tu ofiar nazizmu, choćby w przybliżeniu do miliona.
Program „Straty osobowe i ofiary represji pod okupacją niemiecką” został uruchomiony przez Instytut Pamięci Narodowej oraz Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Przyjęto, iż przydatna dla niego będzie metodologia „Indeksu Represjonowanych” (imienna dokumentacja represjonowanych pod okupacją sowiecką), prowadzonego od blisko dwudziestu lat przez Ośrodek KARTA.
Po przeprowadzonym publicznie konkursie na realizatora programu została nim od 15 listopada 2006 Fundacja Ośrodka KARTY.
Celem... [więcej]
Dodane dnia 10.10.2008, 11:01

Spotkanie Parlamentarzystów w Działdowskim Centrum CARITAS

Dnia 15.09.2008r. odbyło się spotkanie Parlamentarzystów oraz Społecznego Komitetu Wspierającego Powstanie Hospicjum. Głównym celem spotkania było zapoznanie zaproszonych gości ze stanem zaawansowania prac nad inwestycją oraz dyskusja dotycząca ewentualnych środków finansowych na ratowanie zabytku i realizację programu rewitalizacji koszar wojskowych na terenie byłego obozu zagłady.
Spotkanie zaszczycili swoją obecnością ks. Bp. Andrzej Suski - Biskup Toruński, Panowie Jan Wyrowiński oraz Stanisław Gorczyca – senatorowie RP, Tomasz Tretter – doradca sekretarza stanu p. R. Grupińskiego, Panowie Posłowie: Mirosław Koźlakiewicz i Adam Żyliński, Pani Barbara Zalewska – Warmińsko – Mazurski Wojewódzki Konserwator Zabytków, Przedstawiciele Urzędu Wojewódzkiego Pani Sylwia Kicińska i Emilia Orzoł, Przedstawiciele samorządu regionalnego i lokalnego: Pani Jolanta Szulc – Marszałek Województwa Warmińsko – Mazurskiego, Pan Marian Janicki – Starosta Działdowski, Jan Rogowski - Burmistrz Miasta i Gminy Lidzbark, Przyborski Jan – Wójt Gminy Iłowo, Bronisław Mazurkiewicz – Burmistrz Miasta Działdowo, Pan Prezes Dariusz Pawłoś oraz Jakub Deka – z Fundacji... [więcej]
Dodane dnia 24.09.2008, 12:03

<< 1 z 6 >>