Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym realizowanego Podprogramie 2017

Dnia 30.06.2018 r. zakończył się kolejny cykl Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 -2020 Europejskiego Funduszu Najbardziej Potrzebującym – Podprogram 2017 realizowany przez Działdowskie Centrum Caritas im. Abp. A. J. Nowowiejskiego w okresie od sierpnia 2017 do czerwca 2018. Celem programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej w okresie Podprogramu 2017.

W skład paczek wchodziły następujące artykuły spożywcze:

– groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane, mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający, szynka drobiowa, szynka wieprzowa, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju, cukier biały, miód wielokwiatowy, olej rzepakowy, gulasz z warzywami.

Pomoc żywnościowa trafiła do 1300 osób najbardziej potrzebujących z terenu Województwa Warmińsko – Mazurskiego.

Wydanych zostało osobom potrzebującym:

– 6 344 paczek żywnościowych,

– 64507,08 kg żywności.

W ramach Podprogramu 2017 realizowane były również działania towarzyszące (warsztaty) skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. Przeprowadzonych zostało 8 warsztatów (warsztaty kulinarne, warsztaty dotyczące zasad przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz warsztaty dotyczące edukacji ekonomicznej), w których udział wzięło 129 osób. Celem przeprowadzonych warsztatów było omówienie podstawowych pojęć z zakresu gospodarowania budżetem domowym, zasadami przeciwdziałania marnowania żywności oraz w jaki sposób wykorzystać produkty, które są dostępne we własnym gospodarstwie domowym.