Wakacje pełne uśmiechu w Działdowskim Centrum Caritas

W okresie od 30 czerwca do 25 lipca w Działdowskim Centrum CARITAS trwały półkolonie, w których uczestniczyły dzieci w wieku od 6 do 15 lat. Przedsięwzięcie podzielone zostało na dwa turnusy, a w każdym z dwutygodniowych etapów wzięło udział aż pięćdziesięcioro małych uczestników. Nad ich bezpieczeństwem czuwał ks. Zdzisław Syldatk – Dyrektor Działdowskiego Centrum Caritas, czworo wychowawców oraz jedna wolontariuszka. Organizatorzy dołożyli wszelkich starań, by dzieci jak najlepiej zapamiętały ten wyjątkowy czas, dlatego działdowskie półkolonie obfitowały w liczne atrakcje. Oprócz interesujących zajęć edukacyjno-profilaktycznych zorganizowanych przy współpracy z Panią Jolantą Działak (pełnomocnikiem burmistrza ds. profilaktyki uzależnień) oraz Panem Dawidem Osieckiem (ratownikiem medycznym), program przedsięwzięcia proponował także uczestnikom szereg gier i zabaw integracyjnych oraz zajęć sportowych, które dzięki życzliwości Dyrektora Zespołu Szkół nr 2 im. Jana Pawła II mogły odbywać się na sali gimnastycznej, orliku oraz placu zabaw przy ZS nr 2 im. Jana Pawła II w Działdowie. Dzięki zróżnicowanym formom aktywności każde z dzieci mogło bez trudu odnaleźć propozycję zgodną z jego indywidualnym zainteresowaniami. Podczas trwania półkolonii zorganizowano m.in. zajęcia zumby z instruktor fitness – Panią Joanną Berestowską, warsztaty kulinarne i plastyczne, wycieczkę rowerową, grę w kręgle, bajkoterapię oraz karaoke. Nie zabrakło również okazji do kształcących i pełnych przygód podróży. Uczestnicy działdowskich półkolonii mieli okazję odwiedzić Wioskę Indiańską położoną w Nadbużańskim Parku Krajobrazowym w Borzychach. Ponadto zorganizowano wycieczkę do Welskiego Parku Krajobrazowego oraz dwa wyjazdy do Lidzbarka Welskiego, podczas których dzieci nie tylko cieszyły się urokami tamtejszej plaży, ale również miały okazję pojeździć na quadach, pływać rowerami wodnymi oraz odkrywać atrakcje parku linowego. Uczestnikom półkolonii na twarzach nieustannie towarzyszył promienny uśmiech, co szczególnie cieszyło organizatorów i wychowawców, bo przecież „kiedy śmieje się dziecko, śmieje się cały świat”.
Letni wypoczynek dla dzieci sfinansowany został ze środków otrzymanych z Kuratorium Oświaty w Olsztynie, Gminy Miasto Działdowo oraz środków własnych Działdowskiego Centrum CARITAS. Wszystkim, którzy przyczynili się do zorganizowania półkolonii Dyrektor ks. Zdzisław Syldatk składa serdeczne podziękowania i zapewnia o pamięci w modlitwie.

A oto kilka wypowiedzi dzieci:

”Najbardziej podobała mi się zabawa w podchody i wyjazd nad jezioro do Lidzbarka. Robienie biżuterii, zumba i wizyta w straży pożarnej też zaliczam do udanych”

„Najbardziej podobało mi się, gdy bawiliśmy się w różne zabawy i jak śpiewaliśmy. I wycieczki były super. Superowe też było oglądanie bajek na dużym ekranie”

„Najbardziej podobała mi się wycieczka rowerowa do Malinowa. Pojechaliśmy tam na zakończenie turnusu, bawiliśmy się, było super. ”

„Bardzo podobało mi się Wioska Indiańska i zabawa w podchody. Myślę, że to były udane wakacje”

„Dziękuje bardzo za wspaniałe zabawy oraz wycieczki. Najfajniejsza była wycieczka rowerowa i nad jezioro. Bardzo, bardzo dziękuje wychowawcom za bardzo fajne wakacje w Caritasie”

„Park linowy i quady były świetne, trochę się bałem, ale dałem radę”

„Najbardziej mi się podobała zabawa w podchody, ponieważ było dużo fajnej zabawy. Świetna była też wyprawa do pizzerii i nauka robienia pizzy”

„Najbardziej podobały mi się wycieczki i wyjścia na kręgle. Ogólnie było bardzo fajnie. Byli fajni wychowawcy. Świetnie się bawiłam. A i jedzenie było pyszne!”

„Najfajniej było, gdy graliśmy w podchody i byliśmy w Wenecji. Ale nie zapomnę, jak byliśmy na kręglach i w Indiańskiej Wiosce. Były miłe kucharki i najfajniejszy Dyrektor. Ale nigdy nie zapomnę moich wychowawców”