KOLONIJNA PRZYGODA…

Kolonie letnie organizowane przez Działdowskie Centrum Caritas odbywały się od 18.08.2012 do 28.08.2012 r w formie wyjazdowej, w OW „Ryte Błota” w Zbicznie. Wzięło w nich udział 90 dzieci w wieku od 7 do 16 lat, których bezpieczeństwa pilnowali wychowawcy, na czele z kierownikiem kolonii oraz pielęgniarką. Kolonie odbywały się na podstawie specjalnie utworzonego na ten cel programu, który opierał się na twórczości Korczaka, głównie na książce pt. „Król Maciuś Pierwszy” . Pierwszego dnia tuż po przyjeździe dzieci zostały zakwaterowane do swoich „komnat” oraz zwiedziły i zapoznały się z terenem ośrodka. Dzień drugi upłynął pod hasłem „Etykieta na dworze królewskim” .  Tego dnia dzieci przygotowywały plakat, nazwę i hasło charakterystyczne dla grupy. Pogoda była piękna, dlatego też oprócz zajęć zorganizowanych, dzieci spędzały dużo czasu nad jeziorem, na spacerach oraz bawiąc się w różnorodne gry terenowe. Na miejscu uczestnicy zapoznali się z etykietą zachowania, która obowiązywała kiedyś, a która obowiązuje dziś. Dowiedziały się także w jakie zabawy bawili się niegdyś ich rówieśnicy oraz poznali tańce dworskie.  Trzeciego i czwartego dnia dzieci z podziałem na grupy udały się na wycieczkę do Brodnicy, gdzie grały w kręgle oraz zwiedziły miasto. W tych dniach wszyscy uczestnicy kolonii otrzymali od organizatorów lody. W dalszej części dnia odbył się na plaży chrzest kolonisty.  Szósty dzień kolonii upłynął dzieciom pod hasłem „Król Maciuś na Dzikim Zachodzie”. W tym dniu wybraliśmy się całą grupą kolonijną do Miasteczka Westernowego w Grudziądzu, gdzie dzieci oglądały scenki z życia Dzikiego Zachodu, mogły szukać złota i jeździć Dinobusem i bryczką.   W kolejnych dniach odbyły się zajęcia z surviwalu, gdzie dzieci mogły spróbować swoich sił w strzelani z wiatrówki, chodzeniu na szczudłach, chodzeniu po linie, budowaniu wieży ze skrzynek, a także doświadczyć wielu innych atrakcji.

Podczas trwania kolonii nie zabrakło jakże ważnych dla dzieci dyskotek, był także bal przebierańców. Oprócz tych licznych atrakcji dzieci mogły uczestniczyć w zajęciach tanecznych, fitness, a także zajęć z pierwszej pomocy. W ten sposób dzieci mogły się zintegrować i nawiązać nowe znajomości . Podczas pochmurnych dni dzieci brały udział w projekcji filmów i bajek oraz brać udział w karaoke. Wieczorami wszyscy spotykali się na świetlicy i czytali fragmenty „Króla Maciusia Pierwszego”. Nie zapomniano również o wspólnej modlitwie wieczornej jak również o Eucharystii, którą uświetniały dzieci, czytając czytania i śpiewając psalmy. Wiele dzieci podczas pożegnania miało łzy w oczach. Obdarowani upominkami koloniści  wrócili do domów z uśmiechniętym buziami i nadzieją na podobną przygodę wakacyjną w przyszłym roku. Wypoczynek zorganizowany był dzięki dotacjom: Warmińsko – Mazurskiego Kuratorium Oświaty w Olszynie, Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Działdowie oraz środkom własnym Działdowskiego Centrum Caritas.