„Nie marnuj jedzenia – wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia”

Minął kolejny miesiąc zajęć o tematyce nie marnowania żywności.

Luty rozpoczęliśmy od zajęć edukacyjnych. Dzieci rozwiązywały zagadki i odpowiadały na pytania w quizie zatytułowanym „Co wiesz na temat zdrowego odżywiania się?”. Dzięki temu mieliśmy możliwość sprawdzenia dotychczas przyswojonej wiedzy. Przypomnieliśmy sobie też 10 zasad nie marnowania żywności, o których rozmawialiśmy już wcześniej. Okazało się, że wiedza o przechowywaniu żywności, nie marnowaniu jej i o zasadach zdrowego odżywiania zostaje w naszych podopiecznych i z coraz większą świadomością wypowiadają się na tematy związane ze skutkami marnowania jedzenia.

W ubiegłym miesiącu odbyły się również zajęcia kulinarne. Przygotowaliśmy trzy różne sałatki: ziemniaczaną, z ananasem i kurczakiem oraz sałatę z mozarellą. A na kolejnych zajęciach lepiliśmy pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i ze szpinakiem. Uczyliśmy się w ten sposób wykorzystania różnorodnych składników, które możemy znaleźć w domowej spiżarni czy lodówce. Poza tym te potrawy są dobrym sposobem, aby niczego nie zmarnować. Dzieciom przygotowywanie potraw sprawia ogromną radość.

W lutym rozpoczęliśmy przygotowania do Wielkanocnej Zbiórki Żywności. Nasi wolontariusze uczestniczyli w przeszkoleniu, aby kolejna zbiórka żywności w jakiej uczestniczą, dała podobne albo lepsze rezultaty.

Projekt realizowany dzięki wsparciu fundacji TESCO Dzieciom.

Comments are closed.