Informacja z przeprowadzonych działań towarzyszących w dniu 28.08.2023 – Podprogram 2021 Plus

W dniu 28.08.2023 r. w Działdowskim Centrum Caritas odbyły się warsztaty szkoleniowe, przeprowadzone w ramach działań towarzyszących realizowanego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2021 Plus. W zajęciach uczestniczyło 40 osób. Celem przeprowadzonych warsztatów było zaznajomienie korzystających z pomocy w postaci paczek żywnościowych z czynnikami wpływającymi na obniżenie jakości żywności oraz przyczynami marnowania żywności, wynikającymi przede wszystkim z błędów konsumentów. Podczas spotkania zaznajomiono uczestników warsztatów z zagadnieniami dotyczącymi picia wody oraz zawartości cukru w napojach. Podczas prezentacji wykorzystano również wykonaną wizualizację ilości cukru w wybranych napojach, chętnie spożywanych przez dzieci, młodzież i osoby dorosłe.
Poruszane zagadnienia:
1. Prawidłowe przechowywanie produktów.
2. Czynniki naturalne powodujące stałe obniżanie się jakości.
3. Przyczyny marnowania żywności.
4. Wpływ marnowania żywności na wybrane elementy środowiska.
5. Przekonania społeczeństwa dotyczące marnowania żywności.
6. Jakie funkcje pełni woda w organizmie człowieka i jakie są skutki jeśli pijemy jej za mało.
7. Napoje – ile skrywają cukru m.in. woda smakowa, napoje energetyczne.
8. Soki i napoje mleczne – co należy o nich wiedzieć.
9. Co należy pić i w jakiej ilości.
10. Dlaczego napoje słodzone nie są dobre dla naszego zdrowia.

Comments are closed.