Informacja z przeprowadzonych warsztatów 15.02.2019 r. Podprogram 2018

W dniu 15.02.2019 r. w Działdowskim Centrum Caritas odbył się cykl warsztatów szkoleniowych, przeprowadzonych w ramach działań towarzyszących realizowanego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2018. Warsztaty szkoleniowe poprowadzone zostały przez pracownika Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Panią Anitę Pszenną. Celem przeprowadzonych warsztatów było zaznajomienie korzystających z pomocy w postaci paczek żywnościowych z zasadami przeciwdziałania marnowaniu żywności. Uczestnicy zostali zapoznani z raportem badań dotyczącym liczby osób marnujących żywność w Polsce w 2018 roku, a także podczas wizualizacji wagonów towarowych mogli zobaczyć jakie ilości jej są marnowane rocznie.    Prowadząca wykład przedstawiła rozwiązania państw zachodnich na wykorzystanie marnowanej żywności jako wzór postępowania dla państwa polskiego. Na koniec wszyscy uczestnicy mieli do wykonania zadanie, które polegało na zaprojektowaniu talerza           z  4 posiłkami, z wykorzystaniem zasad prawidłowego odżywiania się, przy użyciu produktów żywnościowych otrzymywanych w ramach programu. Tego samego dnia uczestnicy warsztatów wzięli również udział w warsztatach dotyczących zasad konstruowania budżetu domowego i jego składowych (dochody i wydatki).  Prowadząca warsztaty Pani Lucyna Mątowska przedstawiła uczestnikom szablon budżetu domowego oraz 30 sposobów na mądre oszczędzanie pieniędzy. Na zakończenie wykładów uczestnicy warsztatów wypełnili anonimową ankietę oraz otrzymali drobne upominki.

Wszystkim uczestnikom oraz wykładowcom dziękujemy za obecność i zaangażowanie.