Informacja z przeprowadzonych warsztatów 16.05.2018 r. – „Podprogram 2017”
W dniu 16.05.2018 r. w Działdowskim Centrum Caritas odbył się cykl warsztatów szkoleniowych dla osób korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 „Podprogram 2017”. Celem przeprowadzonych warsztatów było zaznajomienie osób korzystających z pomocy w postaci paczek żywnościowych z zasadami przeciwdziałania marnowaniu żywności. Tych kilka prostych sposobów pozwoli na zmniejszenie liczby marnowanej żywności w naszych domach. Pojedyncze działanie nie zmieni oczywiście statystyk krajowych, jednak podążając za przysłowiem – „kropla drąży skałę”, nawet małe działanie może przynieść efekt w przyszłości. Wykład poprowadził pracownik Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Działdowie, Pani Anita Pszenna. Tego samego dnia uczestnicy warsztatów wzięli udział w zajęciach kulinarnych, w których pod okiem Pani Mirosławy Kowalskiej – kucharki Działdowskiego Centrum Caritas, mogli nauczyć się przygotowywać posiłki z wykorzystaniem produktów, które na co dzień są dostępne w ich gospodarstwach domowych, a niekiedy brakuje pomysłu na ich wykorzystanie. Wykonane zostały dwa dania – klasyczne risotto z ryżu, kurczaka, papryki i pieczarek oraz pasta rybna z wykorzystaniem makreli w oleju, ogórków, gotowanych jajek, majonezu i szczypiorku, podana na krakersach. Na zakończenie wykładu i zajęć kulinarnych uczestnicy wypełnili anonimową ankietę oraz otrzymali drobne upominki.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za obecność i zaangażowanie.