Informacja z przeprowadzonych warsztatów w dniu 15.06.2022 – Podprogram 2021
W dniu 15.06.2022 r. w Działdowskim Centrum Caritas odbyły się warsztaty szkoleniowe, przeprowadzone w ramach działań towarzyszących realizowanego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2021. W zajęciach uczestniczyło 30 osób. Celem przeprowadzonych warsztatów było zaznajomienie korzystających z pomocy w postaci paczek żywnościowych z zasadami prawidłowego przechowywania produktów, szczególnie podczas upałów, w celu zachowania jej wartości odżywczej, jakości i zmniejszenia start.
Poruszane zagadnienia:
1. Czynniki naturalne, powodujące stałe obniżanie się jakości żywności, aż do zepsucia włącznie lub oddziałujące niekorzystnie w sposób pośredni – omówienie wpływu każdego z nich.
2. Pięć kroków do bezpiecznej żywności:
– utrzymanie czystości,
– oddzielnie żywności surowej od ugotowanej,
– dokładne gotowanie,
– utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze,
– używanie bezpiecznej wody i żywności.
3. Trening prawidłowego odczytywania informacji zawartych na etykiecie produktu.
4. Na co zwracać uwagę czytając skład produktów, w tym stosowane dodatki do żywności.
5. Jak być świadomym konsumentem i dbać o bezpieczństwo swoich posiłków.
![](http://dzialdowo.caritas.pl/wp-content/uploads/2022/06/IMG_20220623_112027-225x300.jpg)
![](http://dzialdowo.caritas.pl/wp-content/uploads/2022/06/288451849_3250887905198786_398563966694674708_n.jpg)
![](http://dzialdowo.caritas.pl/wp-content/uploads/2022/06/288844135_1040099976617209_1703669669095720616_n.jpg)
![](http://dzialdowo.caritas.pl/wp-content/uploads/2022/06/289358414_318655317142447_6127970876429514450_n.jpg)